Morton Neuroom

Wat is een Morton neuroom?

Een Morton neuroom is een verdikking van het weefsel om de zenuw van de teen welke bijdraagt tot irritatie van de zenuw. Deze zenuw loopt in de ruimte tussen de middenvoetsbeentjes. De zenuw gaat onder het bandje die de middenvoetsbeentjes in de voorvoet met elkaar verbindt, waardoor een beperkte ruimte voor de zenuw beschikbaar is. Zo blijft ook de zenuw op zijn plaats.

Een Morton neuroom komt vaak voor tussen de derde en vierde teen, meestal door overbelasting van de voorvoet, een aandoening of buitengewone druk door schoenen.

Bij vrouwen komt het Morton neuroom acht tot tien maal vaker voor dan bij mannen.

 

Wat zijn de klachten?

Patiënten klagen over een scherpe brandende pijn die vanuit de bal van de voet uitstraalt naar de tenen. Soms voelt patiënt iets aan onderzijde van de voet verspringen en kan het gevoel hebben op een knobbel te stappen. Soms is er sprake van een doof gevoel of een onplezierig gevoel in de tenen.

De pijn ontstaat tijdens belaste activiteiten van de voeten zoals stappen. Patiënten hebben meestal geen last van pijn in rust. Het dragen van schoenen met een smalle neus of hoge hakken maakt de pijnklachten meestal erger. Hierdoor neemt de druk op de botjes van de tenen toe waardoor de zenuw meer klem komt te zitten.

Wat is een Morton-neuroom

Inklemming van interdigitale zenuw

Hoe wordt een Morton neuroom vastgesteld?

De orthopedisch chirurg kan op basis van anamneses, lichamelijk onderzoek de diagnose vaststellen. De arts of kijkt of er aanwijzingen zijn voor andere pijnoorzaken.

Soms is het nodig om aanvullend onderzoek te verrichten.

De volgende onderwerpen kunnen tijdens uw bezoek aan orthopedische chirurg naar voren komen:

  • Wanneer is de pijn begonnen? Waar bevindt zich de pijn?
  • Heeft u last van doof gevoel van de tenen?
  • Is er verergering of misschien juist vermindering van de pijn wanneer u stapt? Heeft de pijn een constant karakter, of komt en gaat ?
  • Wat voor soort schoenen draagt u gewoonlijk?

 

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

De behandeling van een Morton neuroom is in eerste instantie conservatief. Schoenen met ruime toebox geven de botten in de voet de ruimte, waardoor de druk op de zenuw zal verminderen. Steunzolen kunnen hierbij de klachten verlichten. Indien hiermee de klachten niet verdwijnen kan een corticosteroïd injectie overwogen worden.

 

Wanneer wordt een operatie geadviseerd?

Als een niet-operatieve behandeling niet voldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg u adviseren over de mogelijkheden van een operatie. Daarbij wordt het aangedane deel van de zenuw of een deel van de laag om de zenuw verwijderd.

Na de ingreep is altijd een korte herstelperiode nodig.

Morton neuroomlinks

Morton neuroomrechts

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw behandelend arts.

Campus Aalst
Moorselbaan 164
9300 Aalst
T. 053 72 41 11 orthopedie@olvz-aalst.be

Campus Asse
Bloklaan 5
1730 Asse
T. 02 300 61 11
orthopedie@olvz-aalst.be

Campus Ninove
Biezenstraat 2
9400 Ninove
T. 054 31 21 11
orthopedie@olvz-aalst.be