Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst heeft een speciale raadpleging (Diabetes Voetkliniek) voor patiënten met een diabetisch voetprobleem. We doen beroep op de deskundigheid van verschillende zorgverleners: diabetoloog, voet- en enkelchirurg, vasculair chirurg, podoloog, voetverpleegkundige, diabetes verpleegkundige, verpleegkundig-wondzorgspecialist, en orthopedische schoenmaker.
We maken gebruik van geavanceerde technieken in samenwerking met de diensten radiologie, nucleaire geneeskunde, orthopedie, vasculaire chirurgie, en het centrum voor hyperbare zuurstofbehandeling.
Het diabetische voetteam staat steeds klaar voor opvang van spoedgevallen en er is zowel aandacht voor het genezen van wonden, voor de behandeling van voetvervormingen (o.a. Charcot voet), als voor het voorkomen van nieuwe wonden. Daarnaast is er nauwe samenwerking met de 1ste lijn (huisarts en thuisverpleegkundige).
Het Onze-lieve-Vrouwziekenhuis is gestart met een Diabetes Voetkliniek in 1992, als één van de eersten in Europa. In 2007 zijn wij gestart met een aparte hospitalisatieafdeling voor diabetes-voet, een unicum in België. Met onze multidisciplinaire diabetes voetkliniek kunnen we steeds meer voeten redden!
Diabetes kan de zenuwbanen en de bloedvaten van de benen aantasten. Hierdoor worden de voeten erg kwetsbaar. Kleine wondjes kunnen dan, in het begin vaak ongemerkt, grote problemen veroorzaken.
Diabetes is de frequentste oorzaak van een amputatie. Een diabetische voet is de verzamelnaam voor alle voetaandoeningen die veroorzaakt worden door suikerziekte. De meest frequente problemen zijn voetwonden en Charcot.
Voetwonden ontstaan meestal door druk op de huid door een knellende schoen of door een uitstekende beenderstructuur of door afwijking van de stand van de voet. Deze wonden ontstaan vooral bij personen met zenuwaantasting en slechte bloedcirculatie door diabetes.
Een Charcot voet is een aandoening waarbij als gevolg van zenuwaantasting spontaan klein breukjes ontstaan in de voetgewrichten. Deze doen het bot verbrokkelen met verandering van de vorm van de voet als gevolg.
Bij uw bezoek aan de Diabetische Voetkliniek zijn de volgende zorgverleners tegelijk aanwezig:
Endocrinologen
dr. Frank Nobels / dr. Inge Van Pottelbergh / dr. Liesbeth Van Huffel
Voet- en enkelchirurg
dr. Wahid Rezaie
Podologen
Karolien De Vis / Annick Staelens
Voetverpleegkundige
Christa Van der Gucht
DiabetesVerpleegkundigen
Betty De Muyter / Fleur Huion
Orthopedische schoenmaker
Frank Borghs
Worden zo nodig meteen geraadpleegd: Vasculaire chirurgen
dr. Roel Beelen / dr. Lieven Maene
Verpleegkundig Specialist Wondzorg
Lieven Decavele
Raadpleging met gelijktijdige aanwezigheid van het uitgebreid voetteam vindt plaats wekelijks op maandagmiddag. Raadpleging is enkel mogelijk na afspraak. Hiervoor neemt u contact op met het secretariaat.
Spoedeisende hulp: tijdens kantooruren via secretariaat endocrinologie (liefst contactname door de huisarts), buiten kantooruren kan u zich melden op spoedopname.
Algemene contactgegevens
Het secretariaat van onze dienst is bereikbaar via:
Tel: 053 72 44 88
Fax: 053 72 41 87